Keppijumpan perusliikkeitä
Keppijumppa
Lataa keppijumppaohjeet PDF-tiedostona: keppijumppa
“Keppijumpan isän“ Juhani Salakan ohjeita oikeisiin liikesuorituksiin.
Perusohje:
Aluksi suurin huomio oikeaan suoritustekniikkaan (opetellaan ensin “uimaan“ ja mennään vasta sen jälkeen “syvälle puolelle“) ja sen jälkeen ko. henkilöä voidaan kuormittaa “oikeilla“ osaamisen edellyttämillä painoilla, jos ylipäänsä on tarvetta lisäkuormituksiin.
Keppijumppa soveltuu lihastasapainon ja -voiman kehittämiseen.
Kun olet opetellut liikkeiden oikeat suoritustekniikat (joku oppii kerralla - joiltakin siihen menee useita harjoituskertoja), voit mennä eteenpäin. Olet valmis aloittamaan säännöllisen harjoittelun.
Klikkaa kuvat isommiksi.
Yleistä lihastasapaino- ja voimaharjoittelusta
KAIKEN LÄHTÖKOHTANA ON
että aluksi kiinnitetään suurin huomio oikeaan suoritustekniikkaan ja vasta sen oppimisen jälkeen voidaan ko. henkilöä kuormittaa "oikeilla" osaamisen edellyttämillä painoilla, jos ylipäänsä on tarvetta lisäkuormituksiin.
OIKEAN NOSTOTEKNIIKAN oppimisessa (samalla selkää säästäen) on ensin kiinnitettävä suurta huomiota kappaleen painoon ja etäisyyteen vartalosta. Katso tasapainoalue!
PERUSLIIKKEELLÄ (=keppi niskan takana kädet suoraan ylöspäin kyykkyyn ylös - keppi pysyy koko suorituksen ajan tasapainoalueella = varpaat kantapäät välinen alue) voidaan alussa mitata/testata henkilön liikkuvuutta (haetaan "liike- rajoitteiset" paikat - samoin osaaminen/vahvuudet) mm.
- hartiaseudun irtonaisuus
- alaselän liikkuvuus
- nilkkojen liikkuvuus
LIIKKUVUUS on edellytyksenä liikkeiden oikealle suorittamiselle. Vasta LIIKKEEN HALLITSEMISEN jälkeen on voiman ja nopeuden lisäämisestä hyötyä.
HYVÄ LIHASHALLINTA on ihmiselle tärkeä ominaisuus.
- Sen avulla ihminen pystyy reagoimaan uusiin, yllättäviin tilanteisiin.
- Se lisää liikkumisen taloudellisuutta.
- Myös uuden opettelu tulee helpommaksi hyvän lihashallinnan myötä.
- Lihashallinta kehittyy samaa tahtia sen rakennuspalikoiden: kestävyyden, voiman, nopeuden ja liikkuvuuden paranemisen kanssa.
- Lihashallintaa voi kehittää myös eri tekniikkaharjoituksilla. Oikea osaaminen opetellaan aluksi esim. kepillä - osa-alueittain ja kokonaisvaltaisesti - toistomäärillä oikea suoritustekniikka vakiintuu.
KEPPIHARJOITTEILLA ihmiselle haetaan rentoa ja tasapainoista olotilaa (=suorituksessa toimivat ne lihakset, joita kullakin hetkellä tarvitaan, muut lihakset odottavat toimintavuoroaan).
KEPILLÄ/IRTOPAINOILLA harjoiteltaessa kehittyy parhaiten lihasvoiman lisäksi elämän eri tekemisissä ja kaikissa urheilusuorituksissa vaadittava/tarvittava lihastasapainotila.
LIHASTASAPAINOHARJOITTELUA voidaan suorittaa
- omaa kehoa ja keppiä käyttäen (ei lisäpainoja)
- oman kehon lisäksi lisäpainoja - oikea kuormitus löytynee/ muodostuu suoritustekniikan kehittymisen/oppimisen kautta - samalla henkilö oppii tuntemaan oman kehonsa sen hetkisen voimatilan.
LIHAKSILLA pitää olla hyvä yhteistyö. Ne eivät toimi järkevästi yksin.
Jokaisella lihaksella on oma tehtävänsä, mutta kaikki lihakset toimivat hyvässä yhteistyössä.
Lihasten toimintaa säädetään hermoston avulla. Liikkeiden taitavuus saadaan aikaan vain hermoston ja lihasten sopusointuisen yhteistyön myötä.
Hyväkuntoiset lihakset kykenevät paremmin kontrolloimaan nivelten liikkeitä. Eri lihasryhmiä täytyy kehittää tasapuolisesti, jotta ne pystyvät toimimaan hyvässä yhteistyössä. Näin ne estävät lihasten ja jänteiden rasitusvammoja.
Lihasten joustavuus on kiinni hyvin paljon siitä, mitä käskyä aivot antavat lihaksille. Treenauksen täytyy mennä myös aivoihin eikä vain lihaksiin.
SÄÄNNÖLLINEN JA OIKEIN SUORITETTU KEPPIJUMPPA ON TÄTÄ KAIKKEA EDELLÄ ESITETTYÄ PARHAIMMILLAAN.
" KEPITTÄMÄÄN" HYVÄT IHMISET!
Juhani Salakka
Lähteet: Lihastasapainon/ -voiman kehittäminen, Juhani Salakka
The Active Magazine 3/94
Apu no 15, 16.4.1993 Pekan poli
Selän viisaus; Antti Heikkilä, Hannes Karppinen, Matti Saari